ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
ΚΑΣΤΡΙ ΠΟΤΑΜΙΑΣ

Στον ηφαιστιογενή λόφο του Αγ. Νικολάου, του οποίου το σημερινό όνομα είναι «Καστρί» βρίσκεται η ακρόπολη της αρχαίας Κύμης. Τα αρχαιότερα ίχνη κατοίκησης στο Καστρί χρονολογούνται στη νεολιθική εποχή (4η χιλιετία π.Χ.). Ο οικισμός περιβάλλεται από ισχυρό οχυρωματικό τείχος το οποίο αποτελείται από ημιεργασμένους ογκόλιθους, κτισμένους κατά το ακανόνιστο πολυγωνικό σύστημα.

Κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν ένας μεταλλουργικός κλίβανος, κεραμίδες, πήλινα υφαντικά βάρη (αγνύθες), πήλινα ειδώλια, θραύσματα μυλόλιθων, χάλκινα νομίσματα, μεταλλικά μικροαντικείμενα, λίθινες ψήφοι, ενεπίγραφες κεραμίδες και ακατέργαστοι λίθοι με εγχάρακτα σύμβολα ή γράμματα, των οποίων η ερμηνεία παραμένει προβληματική.

Τέλος, βρέθηκε πληθώρα χάλκινων νομισμάτων, τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν στην Ευβοϊκή Συμπολιτεία και χρονολογούνται στον 3ο αι. π.Χ.

Επειδή μπορεί το μονοπάτι για τον λόφο να μην είναι σε καλή κατάσταση μπορείτε να επισκεφτείτε, κατόπιν συνεννόησης, την Αρχαιολογική Συλλογή που υπάρχει στην Άνω Ποταμιά (τοποθεσία στο Google Maps) με όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα από το λόφο Καστρί.

Τοποθεσία στο Google Maps: Πατήστε εδώ
Τηλέφωνα επικοινωνίας Αρχαιολογικής Συλλογής: 2222071545 και 2221022402