Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΑ ΛΙΑΟΥΤΣΙΝΑΝΙΣΣΑ

Ο ναός της Παναγίας της Λιαουτσιάνισσας φημίζεται για το τέμπλο και τον άμβωνα που φιλοτέχνησε ο Τηνιώτης μαρμαρογλύπτης Ιωάννης Χαλεπάς, πατέρας του Γιαννούλη Χαλεπά. Είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, χτίστηκε το 1849 και από το 1965 έχει κηρυχθεί διατηρητέο ​​μνημείο.

Σύμφωνα με την παράδοση, στη θέση της παραλίας Μαύρα Λιθάρια λόγω ναυαγίου, η θάλασσα είχε φέρει στη στεριά αρκετή ποσότητα ξυλείας. Κάθε βράδυ, σε αυτό το μέρος οι κάτοικοι έβλεπαν ένα φως να επιπλέει, αλλά όταν το πλησίαζαν, εξαφανιζόταν. Την ημέρα πολλοί άνθρωποι πήγαιναν σε αυτό το μέρος και μάζευαν ξύλα από το ναυάγιο.

Δύο υπηρέτες των οικογενειών Βεναρδή και Νικολέσα που είχαν πάει με τα ζώα τους για αυτόν τον σκοπό, όταν άρχισαν να μαζεύουν ξύλα, ο υπηρέτης του Νικολέσα βρήκε ένα τετράγωνο ξύλο και με την αξίνα του το χτύπησε και ήταν έτοιμος να το ξαναχτυπήσει. Όταν όμως σήκωσε ξανά την αξίνα, τα χέρια του δεν μπορούσαν να κουνηθούν. Ο δεύτερος υπηρέτης, βλέποντας τον με τα χέρια σηκωμένα, έτρεξε να δει τι συμβαίνει. Γεμάτος φόβο, παίρνει το παράξενο κομμάτι ξύλου και παρατηρεί ότι είναι μια εικόνα της Παναγίας. Αμέσως μετέφεραν την εικόνα στον ναό του Αγίου Αθανασίου της Κύμης. Το βράδυ, ως εκ θαύματος, η εικόνα της Παναγίας έφυγε από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και ήρθε στο σημείο που είναι χτισμένος σήμερα ο ναός.

Τοποθεσία στο Google Maps: Πατήστε εδώ