ΜΑΛΕΤΙΑΝΟΙ

Πλυθησμός: 138

Ονομασία: Το όνομα του οικισμού προέρχεται από οικογενειακό επώνυμο, ίσως από τον πρώτο οικιστή.

Ιστορία: Η περιοχή πρέπει να κατοικήθηκε από την αρχαιότητα, πράγμα που αποδεικνύεται από τους τάφους, τα κτερίσματα και τα νομίσματα που βρέθηκαν στη περιοχή. Το 1896 αριθμούσε 367 κατοίκους, σύμφωνα με τη απογραφή, και ήταν στο ζενίθ της ανάπτυξής του με σχολείο και καταστήματα. Μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, την κατοχή, το διχασμό ακολούθησε η εγκατάλειψη του χωριού από τους κατοίκους του. Η σημαντικότερη ασχολία των κατοίκων ήταν η εξόρυξη λιγνίτη από ιδιωτικά πηγάδια.

Αξιοθέατα: Τα πετρόκτιστα τα σπίτια, τα πεζούλια, οι βρύσες και τα πηγάδια που ύδρευαν το χωριό, η πετρόχτιστη στοά Φιρές, τα κτήρια, τα πέτρινα σιλό της εταιρείας της εξόρυξης κάρβουνου, παλιά λιοτρίβια, φούρνοι, είναι υπολείμματα μιας παλιότερης δόξας.

Ήξερες ότι: Στον οικισμό Καζάρμα ο οποίος υπάγεται στο τοπικό διαμέρισμα των Μαλετιάνων λειτούργησε το πρώτο στην χώρα λιγνιτωρυχείο το 1835 όπου εκεί βρίσκεται η είσοδος της πρώτης στοάς και η οποία αποκαλείται «στοά του Όθωνα».

Μην ξεχάσετε: Τις διάφορες γιορτές που πραγματοποιούνται στο χωριό από τους κατοίκους τις Απόκριες με χειροποίητα  μακαρόνια , το Πάσχα με γιουβέτσι σε φούρνο με ξύλα και χορό έξω από την εκκλησία μετά την Ανάσταση και οι φωτιές και ο κλήδονας του Αϊ– Γιάννη στις 24 Ιουνίου.

Πατήστε το εικονίδο για να δείτε την τοποθεσία στο