ΜΕΤΟΧΙ

Πλυθησμός: 632

Ονομασία: Σύμφωνα με την παράδοση η ονομασία του χωριού φαίνεται να προέρχεται από την αρχική κατασκευή του ναού του Αγίου Ιωάννου (καθολικό του χωριού), η οποία έγινε σε χώρο που προϋπήρχε μοναστηριακό οίκημα «Μετόχι».

Ιστορία: Κατά τη διάρκεια του αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας από την υποδούλωση στους Τούρκους, στο Μετόχι οχυρώθηκαν σε θέσεις της περιοχής λίγοι Έλληνες που στρατολόγησε ο Νικόλαος Κριεζώτης, όταν διαλύθηκε το ελληνικό στρατόπεδο στα Βρυσάκια των Ψαχνών. Τον Αύγουστο του 1822 κατάφεραν ν’ αντισταθούν πολλές μέρες σ’ ένα ισχυρό εχθρικό σώμα πεζών και καβαλάρηδων που έστειλε ο Ταρκατζής πασάς εναντίον τους. Επέδειξαν τέτοιο θάρρος οι Έλληνες στον αγώνα τους, ώστε βγαίνοντας από τα οχυρώματά τους  επιτέθηκαν κατά των Τούρκων. Η επιστροφή τους μετά την επίθεση, για να είναι πιο αποτελεσματική, συνοδεύτηκε από το σπάσιμο πολλών κυψελών μελισσών που ήταν διάσπαρτες στην περιοχή. Οι μέλισσες έπεσαν αγριεμένες πάνω στους Τούρκους, οι οποίοι και υποχρεώθηκαν να σταματήσουν την καταδίωξη των Ελλήνων.

Αξιοθέατα: Το εντυπωσιακό σπήλαιο «Κολέθρα» με τους καταρράχτες από υπόγειο ποτάμι που το διαρρέει και μια ακόμη σπηλιά (στο βουνόλοφο «Εφταός») με σταλακτιτικό διάκοσμο. Η είσοδος της σπηλιάς είναι εντυπωσιακή με άνοιγμα 15×8 μέτρα περίπου. Η Μονή της Παναγίας και η Μονή Χιλιαδού. Η παράδοση θέλει οι μονές αυτές να είναι του ίδιου κτήτορα. Αν λοιπόν είναι έτσι, τότε και τα δύο Καθολικά είναι κτίσματα του Β΄μισού του 12ου αι. μ.Χ. Η Θέση «Δαφνούλα: Στην Παραλία Mετοχίου, υπήρχε κατά την αρχαιότητα οικισμός που απλωνόταν στην πλαγιά του δυτικού λόφου και που έφερε το όνομα «Δαφνούλα». Σώζονται μάλιστα θεμέλια κτηρίων και πλήθος οστράκων από την κλασική μέχρι και την Βυζαντινή εποχή. Η παράδοση αναφέρει ότι εδώ υπήρξε μια αρχαία πόλη που το μεγαλύτερο τμήμα της καταποντίστηκε στο Αιγαίο. Η Θέση «Πύργος: Επάνω στο δυτικό λόφο από την Παραλία Μετοχίου, σε ύψος 160 μέτρων, υπήρχε κλασικός πύργος, του οποίου σώζονται τα θεμέλια, που αποτελούνται από μεγάλους ογκόλιθους. Ο Ναός της Γέννησης της Παναγίας: Λέγεται και «Παναγιά του Βροντά». Παλιά το Ιερό έφερε αγιογραφίες.

Ήξερες ότι: Το παγκόσμιο σπηλαιολογικό ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει οι δεκάδες ανεξερεύνητες σπηλιές της περιοχής του Μετοχίου αλλά και του υπόλοιπου Δήμου της Κύμης. Σπηλαιολόγοι και σπηλαιοδύτες από όλα τα μέρη του κόσμου, με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό, επισκέπτονται τα καλοκαίρια την Κύμη προκειμένου να εξερευνήσουν αυτές τις απάτητες σπηλιές. Οι είσοδοι των σπηλαίων αυτών βρίσκονται στις παρυφές της Δίρφης, σε τοποθεσίες μοναδικής φυσικής ομορφιάς και η συνέχειά τους χάνεται σε απύθμενα και ανεξερεύνητα βάθη.

Μην ξεχάσετε: Αν βρεθείτε στην περιοχή το καλοκαίρι να πάτε στην γιορτή του κερασιού, μία από τις πιο ωραίες και γνωστές γιορτές του νομού!

Πατήστε το εικονίδο για να δείτε την τοποθεσία στο