ΒΙΤΑΛΟ

Πλυθησμός: 637

Ονομασία: «Βίταλο» ίσως είναι παραφθορά του αττικού «Φύταλος». Στον Φύταλο κατά την μυθολογία η Δήμητρα παρέδωσε το ιερό δέντρο της συκιάς.

Ιστορία: Αρχικά η απασχόληση των κατοίκων ήταν η γεωργία με κυριότερα προϊόντα τα φημισμένα μέχρι και σήμερα “βιταλιώτικα” κεράσια και σύκα. Από το 1870 και μετά έχουμε την ανάπτυξη της παραγωγής λιγνίτη στην περιοχή “Καζάρμα”. Μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και  μέχρι το 1962,  οι Βιταλιώτες απασχολήθηκαν και με την εξόρυξη του βωξίτη, οπότε και έκλεισε το λιγνιτωρυχείο. Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί κάτοικοι να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη. Το Βίταλο κατάφυτο από συκεώνες συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Αξιοθέατα: O Ναός του Αγίου Νικολάου. Δυτικά του οικισμού και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων πάνω σε ύψωμα σώζεται το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου. Δίπλα του, σε υψόμετρο 570 μέτρων, σώζεται μισογκρεμισμένος πύργος κτισμένος με μεγάλους ογκόλιθους. Ονομάζεται «Παλιόκαστρο» ή «Σκλίπα» ή «Παναγίτσα». O Ναός της Παναγίτσας .Στην κορυφή του λόφου, πλάι στον πύργο στην περιοχή Παναγίτσα  ή διαφορετικά ‘Άγιος Μανδήλιος υπάρχουν τα απομεινάρια από το επιβλητικό Ενετικό  κάστρο, που είχε κτιστεί στα χρόνια της Δυτικής κυριαρχίας, το οποίο και αποδεικνύει και τη σημασία της ευρύτερης περιοχής.

Ήξερες ότι: Τα σύκα αποτελούν την καλύτερη φυτική πηγή ασβεστίου και φυτικών ινών για αυτό και συστήνονται σε άτομα με κακή λειτουργία εντέρου, σε άτομα με αναιμία αλλά και σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της αδιαθεσίας και της εγκυμοσύνης.
Μην ξεχάσετε: Αν βρεθείτε στην περιοχή 16 Αυγούστου να πάτε στην φημισμένη γιορτή του σύκου.

Πατήστε το εικονίδο για να δείτε την τοποθεσία στο